Informatiebank Praktisch dementieonderzoek
Bron: www.onthoumens.be

Rondom dementie wordt al jarenlang veel onderzoek gedaan. De resultaten van deze onderzoeken zijn niet altijd eenvoudig te vinden voor naasten en zorgprofessionals die dagelijks te maken hebben met mensen met dementie. Deze onderzoeken bevatten hele nuttige en inspirerende informatie die goed toegepast kan worden in de dagelijkse praktijk. In deze informatiebank hebben we onderzoeken verzameld, gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met dementie en zijn naasten. Momenteel bevat deze databank ruim 140 onderzoeken. Elk onderzoek heeft een webpagina waarop een samenvatting staat, hier vindt u ook artikelen uit vakbladen, relevante weblinks en andere gerelateerde informatie. Veel organisaties hebben meegewerkt aan deze informatiebank: Alzheimercentra, universiteiten, hogescholen,  Alzheimer Nederland en kenniscentra. Hiernaast vindt u navigatie-instructies door deze schat aan informatie.

Kennisnemen van de inhoud van een onderzoek is onvoldoende om veranderingen voor elkaar te krijgen. Daarvoor is op diverse manieren ondersteuning voorhanden. Zo wordt bij het VUmc een Helpdesk psychosociale hulp opgezet, die professionals kan informeren over effectieve psychosociale interventies bij mensen met dementie. Ook zal deze helpdesk ondersteuning bieden bij de opzet en implementatie van veranderingen in de dementiezorg. Ook de kenniscentra Vilans en het Trimbos-instituut bieden diverse ondersteunings- en implementatieprogramma’s voor zorgprofessionals aan. Tot slot zijn er natuurlijk vele bureaus en bedrijven die trainingen verzorgen, adviezen geven en veranderingen begeleiden, zoals zorginnovatiebureau DAZ.

Voor meer informatie over de verzameling en selectie van de onderzoeken voor deze informatiebank, kijk hier
Als u nog onderzoeken, artikelen of ander materiaal heeft die we in deze informatiebank kunnen opnemen, mail dan even naar info@anderszorgen.nl

Navigatie

  • De onderzoeken staan in 12 hoofdrubrieken. De meeste hoofdrubrieken kennen ook nog subrubrieken. Op de rubriekspagina’s treft u algemene relevante informatie over dat thema.
  • Heeft u een (sub)rubriek geselecteerd, dan verschijnt aan de rechterkant een overzicht van de onderzoeken die in deze (sub)rubriek zijn opgenomen.
  • Door op een onderzoekstitel te klikken, opent een nieuwe webpagina met informatie over en een samenvatting van dat onderzoek. Daarnaast staan links naar relevante documenten, artikelen en websites.
  • Wilt u daarna weer door naar een ander onderzoek, dan kan dat via het (sub)rubriekoverzicht, dat altijd rechtsboven op iedere webpagina staat.