hulpmiddelen ::: overige hulpmiddelen ::: nachtverlichting
Nachtverlichting

Het dag-nachtritme van iemand met dementie is heel gevoelig, maar ook belangrijk. Als iemand met dementie in de nacht wakker wordt om bijvoorbeeld even naar het toilet te gaan, dan kan hij of zij door het felle licht het gevoel hebben dat het al dag is, of wordt extra wakker door het felle licht en komt daarna weer lastiger in slaap.

Beide knelpunten zijn oplosbaar door de installatie van kleine nachtlampjes, bijvoorbeeld op de plint, die de route naar het toilet aangeven. Het is mogelijk deze lampjes zo te installeren dat zij vanzelf aan gaan als zij een beweging waarnemen. Na verloop van tijd gaan zij vanzelf weer uit.


Financiering

In sommige seniorenwoningen, kan nachtverlichting als extra optie op de zogenaamde domotica (huisautomatisering) worden besteld bij de woningbouwvereniging. Meestal tegen een kleine vergoeding. Is dat niet mogelijk, dan kunt u proberen deze kosten te verhalen op de zorgverzekeraar of bij de gemeente. Voor hen zijn dit relatief nieuwe oplossingen, dus vaak gaat dit met veel discussie gepaard.