Douchestoel

Omdat veel mensen met dementie op leeftijd zijn, is het vaak lastig voor de betrokkene om tijdens het douchen te blijven staan. Een douchestoel kan dan een uitkomst zijn. Ga niet experimenteren met gewone stoelen onder een douche. Deze kunnen slecht tegen water en zijn in de regel niet stabiel genoeg.

Er zijn twee soorten douchestoelen: aan de muur en losstaand. Een douchestoel aan de muur voldoet als iemand zichzelf nog goed kan douchen. Indien betrokkene wordt gedoucht door iemand van de thuiszorg of een familielid, is een losstaande (electrische) douchestoel nodig. Iemand op een goede manier helpen gaat namelijk niet heel dicht bij een muur. Dat leidt tot onwerkbare werkhoudingen en een te zware belasting van het lichaam van de verzorgende. Voordeel van losstaande douchestoelen is dat zij ook in hoogte verstelbaar zijn. Meer geavanceerde modellen hebben ook 'openingen' op handige plekken, waardoor het makkelijker wordt om alle delen van het lichaam - ook het onderlichaam -  goed te reinigen.

Financiering

Douchestoelen worden in de thuissituatie vergoed vanuit de WMO door de gemeente. Men gaat in de regel uit van aan de muur hangende douchezitjes. Ga indien nodig de discussie aan voor een losstaande electrische douchestoel (die duurder is). Indien zorgmedewerkers iemand douchen, moet een losstaande douchestoel door hun werkgever geregeld worden, op basis van de arborichtlijnen.