Sta-op toilet

Begeleiding bij de toiletgang wordt door veel mensen, ook mensen met dementie, als erg vervelend ervaren. Het wordt ervaren als een ernstige inbreuk op de privacy. Een sta-op toilet kan voor mensen die het niet lukt om alleen op het toilet te gaan zitten, een uitkomst zijn. In Nederland wordt voor dergelijke situaties veel te makkelijk een verhoogde toiletpot ingezet. Vaak voldoet deze onvoldoende. Een verhoogde toiletpot heeft ook ernstige nadelen (door de hoge zit, moet meer druk gegeven worden om de darmen en blaas te legen met als gevolg meer risico op hersenbloedingen en incontinentie).

Een sta-op toilet is als het ware een elektrische bril. Als deze in de hoogste stand staat, hoeft iemand er alleen maar tegenaan te leunen en via een bedieningknop zakt de bril. Is de toiletgang klaar, dan duwt de bril betrokkene weer omhoog tot stand.

De bediening is heel eenvoudig. Ook mensen met dementie kunnen dit vaak nog leren.


Financiering

Op basis van een indicatie wordt het sta-op toilet in de thuissituatie vergoed door gemeenten vanuit de WMO. In zorginstellingen wordt het sta-op toilet nog relatief weinig toegepast. Dring daar op aan. De nadelen van de verhoogde toiletpot zijn nog relatief onbekend. Door de verhoogde zelfredzaamheid 'heeft een sta-op toilet in zorginstellingen ook financiƫle voordelen.