hulpmiddelen ::: speciaal meubilair ::: sta-op stoel
Sta-op stoel

Bewegen is essentieel voor iemand met dementie. Bewegen werkt remmend op dementie. Als iemand met dementie slecht zelfstandig uit een stoel kan komen, regel dan een sta-op stoel. Een sta-op stoel gaat in zijn geheel omhoog, waarbij ook een kleine kanteling gemaakt wordt. De stoel wordt bediend door middel van een bedieningspaneeltje en een accu. Door weinig te bewegen, wordt bewegen steeds lastiger en ontstaat een negatieve spiraal, van slappere spieren, verveling, inactiviteit en afhankelijkheid.

Zet de favoriete stoel van iemand met dementie als het even kan in de buurt van een raam. Naar buiten kijken geeft afleiding en (dag)licht is belangrijk voor het welbevinden en het tegengaan van depressiviteit.

Financiering

Sta-op stoelen werden tot voor kort gefinancierd vanuit de zorgverzekering. In een recente bezuinigingsronde is dat geschrapt, omdat sta-op stoelen volgens de overheid ongeveer net zo duur zijn als gewone stoelen. Maatschappelijke organisaties, zoals de CG-raad, hebben hiertegen een rechtszaak aangespannen, maar hebben die verloren.