Met dementerende bewoners naar de boerderij

TITEL : “Dementerende bewoners op de boerderij – werken met en rond dieren.”

AUTEUR(S) : V. Struyfs, Katholieke Hogeschool Kempen, afdeling Ergotherapie, 2007.

Samenvatting

In dit rapport wordt de effectiviteit en meerwaarde beschreven van wekelijkse boerderijbezoeken met een groep dementerende bewoners van een verzorgingshuis.

Aanpak

Gedurende acht weken werd er met bewoners en begeleiders een uitstapje van twee uur naar een boerderij gemaakt waar aangepast aan de individuele behoeften van de bewoner activiteiten werden aangeboden.

Conclusies

In dit verzorgingshuis wonen veel bewoners die een achtergrond rondom het boerenleven hadden, om aan deze bewoners een zinvolle en herkenbare activiteit te bieden, is dit project ontwikkeld.De boerderij heeft een onnoemelijke bron aan prikkels die je in een onrealistische situatie niet allemaal kan waarmaken. Het werd al snel duidelijk dat activiteiten op de boerderij een grote positieve ervaring waren voor zowel de bewoners als voor de begeleiders en de boerderij. De bewoner ervaart de buitenlucht, de ruimte, het natuurlijke ritme, de seizoenen, de band met de dieren, de stallen, het land en alle activiteiten die op de boerderij plaats vinden. De activiteiten op de boerderij hadden zowel positieve effecten op psychisch, fysiek en sociaal vlak. Het ging om de kerngedachten belevingsgericht werken, reminiscentie en normalisatie. Het vertrekpunt was hun verleden en hun mogelijkheden, om daaraan de activiteiten op de boerderij aan te passen en af te stemmen op de bewoners. De bewoners zijn gedurende de acht weken opgebloeid. Ze haalden spontaan herinneringen op, waarover ze dan veel vertelden. Achteraf kon er ook aan de hand van de foto's over worden gepraat. Veel waren heel rustig en geïnteresseerd in wat er op de boerderij allemaal gebeurde en deden zelf ook actief mee. De begeleiders hebben het ook als ontspannend, leuk en leerrijk ervaren.

Onderzoeken
Invloed van woonomgeving
Natuur
Met dementerende bewoners naar de boerderij

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier