Natuurlijke Geheugensteun

TITEL : “Natuurlijke Geheugensteun – De effecten van natuurbeleving op het welzijn van dementerende ouderen.”

AUTEUR(S) : F. Visscher (student) en J.M.P. Enders-Slegers. Universiteit Utrecht, Faculteit Sociale Wetenschappen, Departement Klinische Psychologie, 2008.

Samenvatting

Dit onderzoek meet de effecten van tuintherapie bij een groep licht dementerende ouderen. Zij werden eenmaal per week op de Ambrosiushof ontvangen en begeleid bij natuuractiviteiten in de tuin en kas.

Aanpak

In het onderzoek is gewerkt met drie typen meetinstrumenten: vragenlijsten, observatieformulieren en een logboek per deelnemer. De vragenlijsten werden afgenomen bij de participanten en de mantelzorgers, de observaties werden ingevuld door de onderzoeker en de logboeken werden per deelnemer bijgehouden door de vrijwilligers die de participanten begeleidden. Er heeft een voormeting, een tussentijdse en een nameting plaatsgevonden.

Conclusies

De participanten vertoonden geen duidelijke achteruitgang gedurende het onderzoek, bij de meesten bleef de gezondheidstoestand dus gelijk. Bij een aantal participanten was de kwaliteit van leven verbeterd, het had bijvoorbeeld positieve invloed op hun stemming. Er werd door de participanten het meest gekozen voor 'wandelen in de tuin', 'rustig zitten', 'dieren kijken' en 'planten' als activiteit. De zwaardere activiteiten zoals oogsten en spitten werden minder vaak gekozen. In de observaties lijkt een lichte toename zichtbaar van de zelfstandigheid van de deelnemers, de behoefte aan begeleiding neemt iets af. De deelnemers zochten weinig sociale interactie met elkaar en de begeleiders. Het gebruik van de tastzin neemt bij deelnemers iets toe. De voornaamste stimulatie van de zintuigen kwam door het voelen aan bloemen en planten en het kijken naar de natuur. Het onderzoek is te klein en heeft te weinig participanten om heel duidelijke conclusies te trekken, maar de voorzichtige resultaten laten een positieve trend zien.

Voor vragen en meer informatie: m.j.enders@uu.nl

 

Onderzoeken
Invloed van woonomgeving
Natuur
Natuurlijke Geheugensteun

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Voor de publicatie "en vergeet de tuin niet!', van Zet-Brabant, over het belang van tuinen voor dementerenden en aandachtspunten bij de aanleg hiervan, kijk hier