Natuurlijke omgevingen - Gezonde omgevingen

TITEL : “Vitamin G: Green environments – Healthy environments.”

AUTEUR(S) : Jolanda Maas, Proefschrift Universiteit Utrecht/Nivel, 2009.

Samenvatting

In dit proefschrift wordt onderzocht of de hoeveelheid groen in de woonomgeving van mensen de gezondheid en gevoelens van veiligheid van deze mensen beïnvloed. Tevens werd onderzocht hoe het komt dat mensen in een groene woonomgeving zich gezonder voelen.

Aanpak

Er zijn gegevens gebruikt uit verschillende landelijke databestanden. Deze zijn statistisch gecontroleerd en gebruikt voor verschillende analyses.

Conclusies

Er is een positieve relatie gevonden tussen de hoeveelheid groen en de ervaren fysieke en geestelijke gezondheid van bewoners, zowel in stedelijke gebieden als in plattelandsgebieden. De relatie is sterker voor mensen met een lage sociaaleconomische status, jongeren en ouderen. Het type groen blijkt niet veel uit te maken; zowel natuurlijk, agrarisch groen als stedelijk groen, zijn positief gerelateerd aan ervaren gezondheid. Ook is er gekeken naar de relatie tussen groen en de prevalentie van specifieke ziekten. Hieruit blijkt dat mensen met meer groen in hun woonomgeving minder vaak bij de huisarts komen met ziektes zoals bijvoorbeeld diabetes, coronaire hartziekten, depressie en angststoornissen. De afstand tot groen is bestudeerd, daarvan kan men zeggen dat over het algemeen groen dichtbij huis iets belangrijker is voor de gezondheid van mensen. In de studies is ook onderzocht hoe het komt dat mensen die wonen in een groenere woonomgeving zich gezonder voelen. Hierbij is de rol van drie mogelijke mechanisme onderzocht namelijk 1) herstellen van stress, 2) stimuleren van bewegen en 3) stimuleren van sociale contacten. De resultaten van die studies en eerdere studies laten zien dat het feit dat groen ervoor kan zorgen dat mensen kunnen herstellen van stress het belangrijkste mechanisme achter de relatie tussen groen en gezondheid is. Een studie naar de invloed van een groene omgeving op sociale contacten laat zien dat mensen met meer groen in hun woonomgeving zich minder eenzaam voelen en minder vaak een tekort aan sociale steun ervaren, dit was echter onafhankelijk van de frequentie van de sociale contacten. Sociale contacten bleek daarmee ook een belangrijk mechanisme te zijn achter de relatie tussen groen en gezondheid. Voor het mechanisme bewegen, zijn in deze studie geen overtuigende aanwijzingen gevonden. De onderzoeker heeft tevens bestudeerd of er in de gezondheidszorgsector gebruik wordt gemaakt van de inzichten in de gezondheidsvoordelen van groen en natuur. De resultaten laten zien dat het bewustzijn toeneemt maar dat er nog veel ruimte is voor verbetering en vermeerdering hiervan, ze suggereren dat de ontwikkeling van groene ruimte een meer centrale rol zou moeten krijgen in beleid.

Voor vragen en meer informatie: j.maas@vumc.nl

 

Onderzoeken
Invloed van woonomgeving
Natuur
Natuurlijke omgevingen - Gezonde omgevingen

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Voor meer informatie over de onderzoeker en haar projecten, klik hier

Voor een advies van de Gezondheidsraad Raad voor Landelijk Gebied (RLG) en Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek (RMNO), klik hier
voor een Handreiking lokale bestuurders, klik hier

Op de volgende website is meer informatie te vinden over de relatie tussen groen en gezondheid en over verschillende onderzoeken die gebeuren op dit gebied: www.agnesvandenberg.nl

Een andere mooie en informatieve website over dit thema is: www.degroenestad.nl