onderzoeken ::: technologische ondersteuning ::: de toepassing van domotica
De toepassing van domotica

Sensoren om gewoonten in kaart te brengen

De term ‘domotica’ staat voor verschillende technologische toepassingen die als hulpmiddelen kunnen dienen in huis en in zorginstellingen. De toepassingen kunnen ingezet worden op het gebied van informatie en communicatie. Dit kan communicatie ‘naar buiten’ toe zijn zoals naar een familielid of naar een zorginstelling of zusterpost, deze krijgen bijvoorbeeld een signaal op een monitor of mobiele telefoon dat er iets niet goed gaat. Ook kan via een beeldscherm worden meegekeken of contact worden gemaakt met betreffende bewoner. De communicatie kan ook binnenshuis plaatsvinden doordat verschillende apparaten aan elkaar gekoppeld zijn of bepaalde apparatuur automatisch inschakelt op een bepaald tijdstip.
Domotica wordt ingezet ten behoeve van betrokkene met de ziekte zelf, familie en mantelzorgers en zorgverleners. Het kan bijdragen aan het zo lang mogelijk behouden van eigen regie en zelfstandigheid van de betrokkene, daarnaast kan het zeer ontlastend zijn voor mantelzorgers en zorgverleners en de veiligheid verhogen. Bij mensen met dementie kan domotica ook worden ingezet om de oriëntatie te vergroten en om bijvoorbeeld onrustig gedrag in kaart te brengen en om de juiste ondersteuning hiertegen te kunnen bieden.
Het is terecht dat het gebruik van technologische hulpmiddelen, zeker middelen als camera’s, sensoren en dergelijke, ook bij veel mensen wel vragen en (ethische) bezwaren op roept. Er moet altijd goed worden gekeken naar de noodzaak van de toepassing en naar wat het daadwerkelijk oplevert voor de betrokkene, de familie en het personeel. Landelijk wordt er ook steeds meer onderzoek gedaan naar de toepassing, de effecten en de (on)mogelijkheden van verschillende technologische hulpmiddelen en de inzet daarvan in de dagelijkse zorgpraktijk. Dit kan een bijdrage leveren aan een onderbouwd eerlijk debat over voor- en nadelen en ethische afwegingen. Landelijk lopen er verschillende projecten en pilots, hierdoor hebben wij nog niet veel afgerond onderzoek kunnen opnemen dat specifiek over mensen met dementie gaat. Dit vullen wij natuurlijk zo snel mogelijk aan.