Mensen met dementie, zeker ouderen, zijn vaker inactief. Dit kan te maken hebben met fysieke en motorische klachten, passiviteit, vermoeidheid, onzekerheid en moeite met het vinden van een gepaste activiteit.
Beweging en lichamelijke activiteit zijn echter van groot belang voor lichamelijke conditie, uithoudingsvermogen, behoud van spierkracht, balans en coördinatie. Daarnaast heeft bewegen ook een grote invloed op de geestelijke gezondheid.
De laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van bewegen op dementie. Dit onderzoek richt zich enerzijds op het vergroten van de kwaliteit van leven en het behoud van zelfstandigheid en mobiliteit door meer fysieke activiteit. Anderzijds richt het zich op het positieve effect dat beweging kan hebben op het ziekteproces. Het blijkt namelijk een remmende werking te hebben op de cognitieve achteruitgang.
Daarnaast heeft het een positief effect op het slaappatroon, de eetlust, de stemming, de communicatie en kan het angst en onrust verminderen.
Het sociale aspect van bewegen is ook geen onbelangrijke factor. Bij gezamenlijke fysieke activiteiten, wordt de onderlinge interactie gestimuleerd. Dit kan een sociaal isolement tegengaan, het kan mensen helpen om langer zelfstandig thuis te blijven en stimuleert een positieve levenshouding en het sociaal functioneren.
Ergotherapeuten, gespecialiseerd in dementie, kunnen mensen met dementie helpen om actief en zelfstandig te blijven. Daarnaast kunnen ergotherapeuten ook de mantelzorgers leren hoe met hun naaste om te gaan. In deze subrubriek zijn ook een aantal onderzoeken opgenomen die hier nader op ingaan.
Een interessante website over bewegen met dementie is:
www.dementieinbeweging.nl