TITEL : “Lerend Vermogen bij Dementie”
AUTEUR(S) : Frans Hoogeveen, lector psychogeriatrie aan De Haagse Hogeschool en psycholoog bij Florence. Mari Groenendaal , lecturer practitioner bij WoonZorgcentra Haaglanden en kenniskringlid van het lectoraat psychogeriatrie. Alessandro Caffò, onderzoeker bij het Department of Educational Sciences, Psychology, Communication aan de Universiteit van Bari, Italië. Viviana Perilli, onderzoeker bij het Lega del filo d’oro Research Centre in Lesmo, Italië.
De levenskwaliteit van mensen met dementie blijkt verhoogd te kunnen worden door het geheugen en lerend vermogen aan te spreken. Het gaat daarbij met name om het onbewuste geheugen (waaronder het associatiegeheugen) en het emotiegeheugen.Leren kan nog via associatieleren, operant leren en een variant van die laatste, het zogeheten foutloos leren.
De levenskwaliteit van mensen met dementie blijkt verhoogd te kunnen worden door het geheugen en lerend vermogen aan te spreken. Twee recente studies van het lectoraat psychogeriatrie aan De Haagse Hogeschool in samenwerking met de universiteit van Bari (Italië) bevestigen dat er nog opmerkelijk positieve resultaten te verwachten zijn met foutloos leren, een variant van operant leren.
Dementie is een ernstige aandoening die de patiënt steeds verder invalideert. De achteruitgang is een proces dat langzaam of snel kan verlopen. Tijdens dat proces is het zaak ons te richten op de mogelijkheden die nog overblijven. Het geheugen en lerend vermogen van mensen met dementie zijn niet op alle fronten evenzeer aangetast. Het is belangrijk dat verpleegkundigen, behandelaars en verzorgenden de mogelijkheden kennen. Interventies gericht op foutloos leren zijn kansrijk en kunnen de levenskwaliteit van mensen met dementie verhogen. Het lectoraat psychogeriatrie aan De Haagse Hogeschool (zie kader) stelt zich ten doel deze kennis verder te ontwikkelen en te verspreiden.