Een kunstproject van kleuters en ouderen in een zorgcentrum

TITEL : “Een intergenerationeel kunstproject in een woon- en zorgcentrum.”

AUTEUR(S) : M. Somers, Katholieke Hogeschool Kempen, Ergotherapie. 2007.

Samenvatting

Dit rapport beschrijft de meerwaarde van een kunstproject met kleuters en ouderen in een zorginstelling. Zowel de creatieve activiteit als het contact tussen de verschillende generaties blijkt goed voor ontspanning en plezier.

Aanpak

Er zijn acht verschillende creatieve activiteiten aangeboden, eenmaal per week een ochtend, waaraan bewoners werkten samen met kleuters en begeleiding. Afsluitend is het gemaakte werk tentoongesteld.

Conclusies

Een dergelijk project heeft een meerwaarde voor zowel bewoners als kleuters, alsook voor het zorgcentrum. De activiteiten met kleuters hebben een positieve invloed op de ouderen. Ze verlegden hun grenzen en kwamen samen met de kleuters tot prachtige resultaten. Tijdens de verschillende activiteiten was er een ontspannen en aangename sfeer, wat het welbevinden van de deelnemers bevorderde. Naarmate de sessies vorderden, stond het contact niet langer in het teken van de activiteiten, maar werden de onderlinge contacten steeds spontaner. Door het contact met de kleuters maakten verschillende bewoners een meer opgewekte indruk, zowel voor, tijdens en na de activiteiten. Het sociale contact ging eenvoudig, de kleuters waren levendig en spontaan in de omgang naar de bewoners toe. De activiteiten stimuleerden de motoriek van de bewoners en ze ontdekten soms mogelijkheden die ze zelf niet meer kenden. Het feit dat ze zelf tijdens de activiteiten niet als zorgvrager centraal stonden, maar mee voor de kleuters konden zorgen, gaf veel bewoners een extra goed gevoel. Niet alle bewoners namen actief deel, maar werden wel op hun manier geactiveerd. De kleuters en bewoners hielpen elkaar en vulden elkaar als het ware aan. Tijdens de tentoonstelling heeft de buitenwereld met eigen ogen kunnen zien dat bewoners (samen met kleuters) nog veel kunnen. Het op een andere manier naar binnen halen van de maatschappij, met andere woorden de drempelverlaging naar het zorgcentrum, werd met veel enthousiasme ontvangen.

Onderzoeken
Ondersteunende activiteiten
Dagbesteding
Een kunstproject van kleuters en ouderen in een zorgcentrum

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Voor meer informatie over projecten met kunst voor en met mensen met dementie:
www.kunstendementie.nl
www.destichtingkoffer.nl

Voor twee projecten waar de positieve werking van natuur gecombineerd wordt met  contact tussen meerdere generaties, kijk eens op:
www.natuurcircus.nl
www.veldwerknederland.nl