hulpmiddelen ::: activiteiten ::: videospeeltafel
Videospeeltafel

De videospeeltafel is een geheel nieuw concept, dat inmiddels in een aantal verpleeghuizen met succes en enthousiasme wordt toegepast. De videospeeltafel is een tafel, waarvan het blad één grote touchscreen computer is. Men bedient de spelfuncties door op de tafel te drukken op de daarvoor in beeld gebrachte iconen.

Dit concept stelt bewoners en gasten in staat om zelfstandig en al dan niet in groepsverband aan spelletjes deel te nemen. Door de multifunctionaliteit is de tafel een aanwinst voor iedereen of het nu bewoners, gasten (denk aan kleinkinderen) of buurtbewoners zijn. Spelers nemen deel door aan de speeltafel te gaan zitten, de tafelhoogte is geschikt voor alle soorten stoelen. Het beeldscherm is goed beschermd tegen vloeistoffen en het geluid is instelbaar. Het reguliere spelaanbod bestaat uit kaart- quiz- en strategiespelen zoals memory, backgammon en mens erger je niet.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een therapiemodus voor mensen met dementie. Deze modus zal bestaan uit spelletjes die speciaal zijn geschreven voor deze doelgroep. Er komen geheugenspelletjes op, maar ook tools die gebruikt kunnen worden voor reminiscentie en die men kan laten aansluiten bij de belevingswereld van de bewoner door middel van zijn of haar levensverhaal. Daarnaast komen er spelletjes op die ingezet kunnen worden om cognitieve vermogens van bewoners te meten en te registreren.


Financiering

De videospeeltafel wordt door zorginstellingen aangeschaft, voor in de activiteitenruimte, huiskamer, 'bruin café' of andere gemeenschappelijke ruimtes.

Ook particulieren kunnen de videospeeltafel aanschaffen, maar die wordt niet vergoed.