Waarom zou een 80-jarige nog aan krachttraining moeten doen?Waarom zou een 80-jarige nog aan krachttraining moeten doen?

College bij de Universiteit van Nederland
Niet meer verward, boos en geagiteerd dankzij muziekNiet meer verward, boos en geagiteerd dankzij muziek

John O'Malley heeft dementie. Dit doet Elvis-muziek bij hem....
Rick Schoofs leert trainen met de SilverFitRick Schoofs leert trainen met de SilverFit

Rick heeft Korsakov dementie. Hij heeft geleerd om op de SilverFit een spel te spelen, waarmee hij zijn benen goed traint.
Inhuldiging tillift The Healing HorseInhuldiging tillift The Healing Horse

The Healing Horse vzw probeert hippotherapie bereikbaar te maken voor iedereen die er behoefte aan heeft. Een tillift helpt hierbij.
De impact van muziek De impact van muziek

Indrukwekkend filmpje uit de VS.
Leen Sneeuw leert fietsnavigatie te gebruikenLeen Sneeuw leert fietsnavigatie te gebruiken

Leen heeft dementie. Omdat hij heeft leren omgaan met fietsnavigatie, kan hij zelfstandig de route naar zijn vrijwilligerswerk bij DemenTalent afleggen.
Zorgrobot Zora als aanjager voor bewegen in het verpleeghuisZorgrobot Zora als aanjager voor bewegen in het verpleeghuis

Enkele weken geleden ontving rusthuis Borsbeekhof in Borgerhout een bijzondere nieuwe bewoonster. Zora is de eerste menselijke robot die rechtstreeks bij mensen wordt ingezet.
Studenten Hanze bedenken dementievriendelijk wandelpad voor dementerende ouderenStudenten Hanze bedenken dementievriendelijk wandelpad voor dementerende ouderen

Vrijdag 13 november 2015 opende wethouder Roeland van der Schaaf, wijkwethouder voor de Korrewegwijk, een dementievriendelijk pad in de Molukkenstraat. Het pad is ontwikkeld door studenten van de Hanzehogeschool Groningen en helpt mensen met dementie hun
Minicollege #3 'bewoners met dementie meer laten bewegen' van professor dr. Erik Scherder Minicollege #3 'bewoners met dementie meer laten bewegen' van professor dr. Erik Scherder

Waarom is bewegen zo goed voor mensen met dementie en inactief zijn zo slecht?
Active Cues TovertafelActive Cues Tovertafel

De Active Cues Tovertafel is dé innovatie om mensen met een dementie weer te laten bewegen. Door middel van lichtspelletjes die op de tafel geprojecteerd worden, worden de ouderen gestimuleerd om te bewegen. Dit is goed voor hun welzijn en cognitieve ontw
Dementie vertragen door bewegenDementie vertragen door bewegen

Hoe ouder we worden, hoe meer tijd we zittend doorbrengen. Even naar buiten is er vaak niet meer bij op hoge leeftijd want dat kan niet zonder hulp. Met als gevolg dat we steeds verder in de versukkeling raken. Kan je dat tij keren? UMCG-bewegingswetensch
Woonzorg Flevoland FloatenWoonzorg Flevoland Floaten

Mensen met dementie ter ontspanning in het zwembad.
SNOES-kunst en dementie kunstenaars interviewsSNOES-kunst en dementie kunstenaars interviews

SNOES is een project van Vera Broos / Zona's Kiosk en Stichting Kunst in de Zorg en vond plaats in augustus en september 2014. Acht kunstenaars werden uitgezonden naar zes zorginstellingen in Amsterdam en Diemen om nieuw werk te maken aan de hand van ontm
Ouderen bewegen onder de sona met Olga CommandeurOuderen bewegen onder de sona met Olga Commandeur

Bewoners van woonzorgcentra in beweging met de Sona geluidsboog! Bij 10 zorglocaties is deze boog geplaatst en hij wordt enthousiast gebruikt. Dit filmpje laat een deel van de uitwisselingsbijeenkomst van 23 juni 2014 zien, waarbij professionals van de
Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt? Prof. Dr. Erik Scherder (1/5) Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt? Prof. Dr. Erik Scherder (1/5)

Een college van Prof. Dr. Erik Scherder over de werking van de hersenen en de invloed van bewegen op de werking van het geheugen.
Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen? Prof. Dr. Erik Scherder (3/5) Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen? Prof. Dr. Erik Scherder (3/5)

Een college van Prof. Dr. Scherder over de invloed van bewegen op de werking van de hersenen
Ouderen in BewegingOuderen in Beweging

Met behulp van speciale beweegtoestellen wordt bij tientallen zorginstellingen groepsgewijs bewogen in het buitengebied.
Memorywalk LeekMemorywalk Leek

Lekker wandelen en fietsen door de prachtige omgeving van Leek en tegelijkertijd aandacht vragen voor een belangrijke zaak.
Cognitieve Fitness workshopCognitieve Fitness workshop

Verslag van een workshop cognitieve fitness. Een training cognitieve fitness is een combinatie van bewegen en nadenken. U beweegt en denkt na, allemaal tegelijkertijd.
IJsfestijnIJsfestijn

Met de rolstoel op het ijs, dansen en plezier maken.
Zwemmen met dementieZwemmen met dementie

Een film over watergymnastiek in extra warm water voor mensen met dementie, samen met een partner die gratis meezwemt (professionele begeleiding).
Vitaal worden in bruin caféVitaal worden in bruin café

Bij woonzorgcentrum Bachten Dieke in Terneuzen werd dinsdagmiddag het Bruin Café geopend. Het Bruin Café is voorzien van allerlei hightech apparatuur, zoals een speeltafel met Oud-Hollandse spelletjes en een jukebox.
Ouderen krijgen Wii-spelcomputerOuderen krijgen Wii-spelcomputer

De bewoners van woonzorgcentrum Noorderkroon in Den Bosch hebben er sinds woensdag een nieuwe activiteit bij: spelletjes spelen op de Wii-spelcomputer.
Ouderen opgewekt door luchtdirigeren Ouderen opgewekt door luchtdirigeren

Tachtig ouderen kregen les in luchtdirigeren; meedirigeren met een cd.
Senioren fit met SilverFit in Utrecht-OvervechtSenioren fit met SilverFit in Utrecht-Overvecht

Senioren in een zorginstelling worden gestimuleerd tot bewegen met een nieuwe vinding: de Silverfit. Deze spelcompter lokt uit tot bewegen, ook voor mensen met beginnende dementie. Verslag van een pilot in Utrecht.
Zorgjournaal 2Zorgjournaal 2

Het zorgjournaal uit het TV-programma Moderne Zorg van 10 mei 2009. Met hierin ondermeer: Senioren steeds vaker achter de computer, 'sprekende' pillendozen, informatiebeveiliging in de zorg en spelcomputers in de zorg.
Zorgjournaal 1Zorgjournaal 1

Het zorgjournaal uit het TV-programma Moderne Zorg van 3 mei 2009. In dit zorgjounaal ondermeer: experimenten met knuffelrobot, bewegen voor senioren, zorginstellingen en ICT en de Nursepracticioner.
Ouderen te gast op het ROCOuderen te gast op het ROC

Twintig cliënten van verpleeghuis Ter Weel in Goes waren te gast op het ROC. Samen met leerlingen bereidden en nuttigden ze een maaltijd en deden ze activiteiten zoals bloemschikken en ringwerpen.
De Riethorst gamesDe Riethorst games

In verpleeghuis De Riethorst in Geertruidenberg worden een keer per jaar de Riethorst Games gehouden: bewoners en verplegers binden dan onderling de strijd aan.
Op pad met de duofietsOp pad met de duofiets

Stichting Werkt voor Ouderen heeft een nieuwe duofiets in haar bezit. Op deze manier kunnen mensen uit het verpleegtehuis onder begeleiding een stukje fietsen.
Tour de France op een hometrainerTour de France op een hometrainer

De bewoners van verzorgingshuis De Clockstede in Nieuwe Pekela rijden hun eigen Tour de France. Ze leggen de etappes af op een hometrainer in de gemeenschapsruimte. Een reportage van RTV Noord.
Valpreventie met de WiiValpreventie met de Wii

In Belgie wordt de spelcomputer Wii ingezet voor valpreventie bij ouderen. Dankzij het spelen op deze spelcomputer worden hun spieren sterker en voelen mensen zich zekerder.
Virtuele gym met de WiiVirtuele gym met de Wii

Reportage van Omroep Brabant over virtuele gym met een spelcomputer.

Op deze pagina kunt u uiteenlopende korte filmpjes over het onderwerp dementie bekijken. Op dit moment zijn dat er 467.

Mocht u nog suggesties hebben, dan houden wij ons aanbevolen. Graag aanbevelingen met link naar de betreffende film/website aan ons mailen via info@anderszorgen.nl. Opsturen van zelfgemaakte of professionele korte films (maximaal ongeveer 10 minuten lengte) op Cd-rom kan uiteraard ook.