Het boek 'Had ik het maar geweten' staat vol tips voor familie, vrienden en verzorgenden over moderne dementiezorg. Het is een compleet basisboek. 'Had ik het maar geweten' is uitgegroeid tot het best verkochte informatieve boek over dementie.

Lees verder…

'(Op)nieuw geleerd, oud gedaan' gaat helemaal over het lerend vermogen van mensen met dementie. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het mogelijk om mensen met dementie te laten leren.

Lees verder…

'Handig bij dementie' is een het 3e boek in de reeks Moderne Dementiezorg. Hierin staat het toenemende gevoels- en emotieleven van mensen met dementie centraal. Er is veel aandacht voor gedrag, de inrichting van ruimtes en de omgang met moderne hulpmiddelen.

Lees verder…

In het boek 'Ik heb dementie' geven mensen met dementie tips aan lotgenoten, in de vorm van 50 openhartige en indrukwekkende brieven. Samenstellers van het boek zijn Prof. Dr. Marcel Olde Rikkert en Ruud Dirkse.

Lees verder…

'Kookboek bij dementie'

In dit boek wordt in een 40-tal pagina's uitgelegd welke voedingsstoffen goed en slecht zijn in relatie tot de ontwikkeling van dementie. Daarna volgen 100 recepten waarin juist de goede voedingsstoffen in ruime mate aanwezig zijn.

Lees verder…

In 'Wat beweegt jou?' staat de invloed van actief zijn en bewegen op het hele verouderingsproces centraal. In het boek is veel aandacht voor de relatie tussen bewegen en 12 ouderomsziekten (waaronder dementie). Ook aandacht voor: beweegtips, motivatie en voeding. Met persoonlijke verhalen van 7 bekende Nederlanders. 

Lees verder…

De boeken uit de reeks Moderne Dementiezorg hebben als overeenkomstig kenmerk dat zij geschreven zijn met een positieve toonzetting. Met inachtname van de ernst van het ziektebeeld, richten deze boeken zich allemaal op wat mensen met dementie nog wel kunnen. Zij vormen een inspiratiebron voor familie en zorgverleners. De boeken 'Ik heb dementie' en '(Op)nieuw geleerd oud gedaan' worden ook veel door mensen met dementie zelf gelezen.

Alle boeken zijn praktisch van aard, makkelijk leesbaar, vol praktijkvoorbeelden en tips. Toch zijn ze alle drie ook gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De boeken zijn fullcolor gedrukt, met honderden foto's.

Het verschil tussen de boeken is het volgende:
- Het eerste boek, Had ik het maar geweten, is een basisboek met eenvoudige uitleg over de werking van de hersenen en het ziektebeloop. De kern van het boek wordt gevormd door 100 tips. Ook bevat het boek een uitgebreide begrippenlijst en een groot overzicht met andere boeken, websites e.d.  
- Het tweede boek, (Op)nieuw geleerd, oud gedaan, gaat helemaal over het lerend vermogen van mensen met dementie. In de eerste 100 pagina's wordt uitgelegd hoe dit werkt in de hersenen. Op de volgende 150 pagina's staan in totaal 67 praktijkverhalen van familieleden en professionals.
- In het derde boek, Handig bij dementie, staat het toenemende gevoels- en emotieleven van mensen met dementie centraal. Hoe komt dit? Er is veel aandacht voor wat dit betekent voor begeleiders: partners, andere familileleden en zorgverleners. Inhoudelijke thema's zijn onder andere: omgang met gedragsverandering, hulpmiddelen, woningaanpassingen. Ook bevat dit boek tientallen praktijkverhalen. Toonaangevende gastschrijvers hebben grote gastartikelen geschreven over: mantelzorg, licht, bewegen, muziek en voeding.  

Het boek Ik heb dementie gaat over de kracht die mensen met dementie nog hebben na de diagnosestelling. 50 mensen met dementie schrijven in dit baanbrekende boek openhartige brieven aan lotgenoten. Ook pleiten zij voor een andere omgang in de maatschappij met mensen met dementie. De samenstelling van het boek is gedaan door de dementiedeskundigen Marcel Olde Rikkert en Ruud Dirkse, die zelf ook hoofdstukken in dit boek geschreven hebben.