Diep in ons hart weet iedereen dat actief zijn en bewegen goed is. Maar waarom eigenlijk? En waarom geldt dit extra scherp voor ouderen? Hoe motiveer ik mijzelf tot meer bewegen? Wat is de relatie tussen bewegen en de 12 meest voorkomende ouderdomskwalen? Het zijn enkele van de thema’s die in het boek 'Wat beweegt jou?' behandeld worden. In het boek staan ook eenvoudige beweegoefeningen voor in het leven van alledag en informatie over voeding.

Het boek bevat inspirerende ervaringsverhalen van 7 bekende Nederlanders: Anne-Wil Blankers, Willeke Alberti, Job Cohen, Hans Böhm, Eddy Pieters Graafland, Sjoukje Hooymaayer en Foppe de Haan.

Het voorwoord is geschreven door hoogleraar Erik Scherder (o.a. bekend van De Wereld Draait Door), die in zijn voorwoord in gaat op de invloed van bewegen op het functioneren van de hersenen.

Het boek is geschreven door vitaliteitscoach Olga Commandeur en zorginnovator Ruud Dirkse.

Eén van de 12 ouderdomskwalen waar in het boek uitgebreid aandacht voor is, is dementie. Bewegen heeft op vele manieren een positieve invloed op dementie:
- Het risico op dementie verminderd.
- Het dementeringsproces verloopt waarschijnlijk langzamer.
- Onder invoed van bewegen gaan de hersenen beter functioneren door o.a. doorbloeding, aanmaak van hormomen en activeren hersencircuits.
- Bewegen en actief zijn is een bron van sociaal contact.
- Bewegen is een prima manier voor 'afreageren'. Ook op andere manieren beïnvloedt bewegen gedrag.

Ruud Dirkse pleit in zijn DementieVlogs (zie filmpjes op deze site) voor een beweegrevolutie in de zorg, waarbij ook mensen met dementie dagelijks hijgen van fysieke inspanning.

Meer info en bestellen: www.watbeweegtjou.nu