Sta-op toilet, ook voor mensen met dementie in zorginstellingen
toon 3 afbeeldingen

Dit project is nog in voorbereiding. De verhoogde toiletpot heeft mensen met dementie tal van nadelen. Doordat vele ouderen relatief te hoog zitten op een hoge pot, is hun onderlichaam verder 'afgesloten' dan op een gewone pot. Dit betekent harder persen om de blaas en darmen te legen, met alle risico's van dien, zeker bij vasculaire dementie.

Tegelijkertijd kunnen diverse mensen die nu incontinentiemateriaal dragen of die afhankelijk zijn van toiletrondes, dankzij het sta-op toilet naar verwachting weer zelfstandig naar het toilet. Dit levert veel zelfredzaamheid op, met een grotere kwaliteit van leven. Ook hoeven mensen die naar het toilet moeten niet te wachten tot iemand hen kan helpen, met alle afhankelijkheidsgevoelens en negatieve sfeer van dien. 

Uiteraard helpt een sta-op-toilet alleen bij mensen die nog wel kunnen lopen, voor rolstoelgebonden mensen is dit geen alternatief; zijn blijven hulp nodig houden.  

De verwachting is op basis van het lerende vermogen van mensen met dementie, met name operant leren, mensen met dementie dit toilet geheel zelfstandig kunnen bedienen. Er staan al diverse sta-op-toiletten voor mensen met dementie in de thuissituatie en daar blijkt dat de bediening snel aangeleerd is.

Tijdens het project wordt getest of de verwachte voordelen ook uit de verf komen. Deelnemende zorgorganisaties wisselen ervaringen uit.

Zorginstellingen die belangstelling hebben om mee te doen, kunnen het projectplan aanvragen bij zorginnovatiebureau DAZ. Zodra zich voldoende deelnemende zorginstellingen hebben gemeld, dan zal voor dit project ook subsidie worden aangevraagd. 

Projecten
Sta-op toilet, ook voor mensen met dementie in zorginstellingen
Contactgegevens

Heeft uw zorginstelling belangstelling mee te doen, stuur dan een mail naar info@anderszorgen.nl, of bel met 035-6220336.